ΝΕΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 2019-20 «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης ? Αρχιμάγειρας (Chef)»

O/Η απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης ? Αρχιμάγειρας (Chef)» των ΔΙΕΚ, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου. Γνωρίζοντας την μαγειρική, στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής ή ξενοδοχειακής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία της, προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής. O/Η απόφοιτος των ΔΙΕΚ ειδικότητας «Τεχνικός μαγειρικής τέχνης ? αρχιμάγειρας (chef)» είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα: Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων. Την υγιεινή των τροφίμων. Την παρασκευή εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλίας. Την οργάνωση και διοίκηση της κουζίνας. Τον τεμαχισμό και την προετοιμασία κρεάτων ? πουλερικών ? κυνηγιών ? ψαριών ? θαλασσινών και τη χρήση κάθε τεμαχίου. Τη σωστή σύνθεση κάθε μενού με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις. Την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων. Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής. Την εφαρμογή αρχών κοστολόγησης. Την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας.

Η φοίτηση στην ειδικότητα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης ? Αρχιμάγειρας (CHEF)» διαρκεί τέσσερα εξάμηνα. Η άρτια από κάθε άποψη εκπαίδευση των σπουδαστών περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα στα διδακτήρια του ΔΙΕΚ και πρακτική άσκηση σε τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία της περιοχής.

Τομείς απασχόλησης
Σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακής και επισιτιστικής μορφής, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αναλαμβάνοντας υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας σύγχρονης κουζίνας ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου.
Τέτοιες επιχειρήσεις είναι:
? Εστιατόρια Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων (κλασσικά εστιατόρια, ειδικά εστιατόρια, καφετέριες, grill rooms κλπ)
? Εστιατόρια ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις (κλασσικά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, ταχυφαγεία κλπ)
? Εστιατόρια βιομηχανικών μονάδων ή εμπορικών πολυκαταστημάτων
? Εστιατόρια σχολείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων
? Εστιατόρια μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων
? Εστιατόρια μεταφορικών μέσων (τρένων, κρουαζιερόπλοιων, πλοίων ακτοπλοϊας κλπ)
? Υπηρεσίες κοινωνικών εκδηλώσεων (outside catering)

* Σκοπός του ΔΙΕΚ είναι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και απευθύνεται σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων),πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές, ανέργους και εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας.

** Η κατάρτιση των Δ.ΙΕΚ αντιστοιχεί στο επίπεδο 5 σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων και είναι ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στο επίπεδο 4 εντάσσονται τα Λύκεια και στο επίπεδο 6 τα ΑΕΙ και ΤΕΙ).